Wednesday, March 21, 2012

Jahit Menjahit - Projek untuk Dapur..

2 comments
Sarung bantal belum siap sepenuhnya, tapi tangan ni gatal pulak potong kain untuk langsir tingkap dapur. Dgn keazaman yg tinggi.. hahaha. jahit punya jahit.. 2-3 hari, akhirnya siaplah. Lagipun ada request dari cik abg. so, buatlah secantik yg mampu. bukan setakat 'melepaskan batuk di tangga' tau.. :P Cik abg komplen langsir lama xcukup panjang. so, org luar nampak kita kat dlm.. hehe memang pun sebab yg lama tu alter dari langsir sedia ada ja.. jom tgk langsir dapur baru ibu..

ni langsir lama.. xcukup panjang n lebar.. :(


Langsir baru.. lebih panjang. Lebar pun cukup. hehe.

Oleh kerana terlebih rajin.. sebagai bonus kepada diri sendiri :) ibu jahit skali alas peti sejuk punya .. 1st time buat ni. tak sangka menjadi. :p ibu gunakan kain lebihan langsir tadi. so, jadilah sedondon.. :)


Alas peti sejuk ku.... :)

Sunday, March 11, 2012

Aktiviti Jahit Menjahit

0 comments
Hari ni ibu ambik EL sebab kena jaga aisyah yang diserang chicken pox. Xboleh la p sekolah nanti berjangkit plak dgn kawan2 lain. Adam xkena lagi. Tapi harap2 xkenalah sebab dah ambik suntikan vaksin. so, adam selamat dari virus chicken pox biasa. Kalau 'luar biasa' xdpt larilah... huhu

Adam ibu hantar taska, bagi teacher dia jaga. hehe. Time2 macam nilah ibu kena gunakan sepenuhnya. hari tu masa tok & wan Kubuq Panjang mai, kami p jakel. ibu beli la beberapa meter kain untuk buat sarung bantal. dapat yg murah. apa lagi. beli punya beli rasanya terlebih beli ni. untuk sarung bantal, satu jenis 3 meter. ibu ambik 3 jenis. ha.. ni dah jahit 4 helai termasuk utk aisyah ngan adam, jadi 6. guna 1 jenis ja.. xhabis pun ada lebih sikit lagi. emm memang terlebih dah ni..

Alang2 p jakel beli jugak 2 pasang kain untuk buat baju kurung.. nilah namanya tak tahan godaan.. huhu. nasib baik dah siap jahit 1 pasang. so, ada sepasang lagi belum potong. tunggulah dulu.. Sejak beli mesin jahit ni, ibu dah berjaya siapkan 2 pasang baju kurung.. 1 baju kurung pahang, 1 lg yg latest baju kurung pesak gantung.. xtau sangat jenis2 baju kurung ni.. kalau xsilap la itulah nama2nya... huhu paling best jahit yg pesak gantung. senang sikit.

Ibu bukannya pandai menjahit sgt. belajar sendiri2 ja. tengok contoh baju yg dah siap. bila dah siap & menjadi tu rasa best sgt. inilah hobi terbaru ibu.. menjahit. hehehe..

Kain2 yang dibeli di jakel untuk baju & sarung bantal.. huhu


Baju kurung siap dijahit... Gambar kecik tu jahitan kat tangan n bawah baju untuk org2 yg malas jahit tangan mcm ibu.. hehe


Bantal peluk aisyah & adam dengan sarung baru.. Kena buat sama sebijik kalau x berebut. :p

Sunday, March 4, 2012

Bacalah Anakku

0 comments
Tahun ni Tadika Vonad mula mengajar baca dengan kaedah fonetik menggunakan Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku. Sebenarnya dah lama ibu beli siri bacaan tu, sejak aisyah umur 3 tahun lagi tapi aisyah xminat belajar lagi masa tu. Sejak bersekolah ni barulah nampak minat aisyah nak belajar. Alhamdulillah dah masuk buku 4. Ok la. Kat rumah nak belajar tu kena ikut mood dia. Selalunya masa nak tido tu, barulah aisyah nak baca. Ibu dah ngantuk dah.. huhu Adam pulak slalu jadi penyibuk.. emm cabaran betui. So, Aisyah ada 2 setlah siri bacaan Anakku ni. 1 kat rumah & 1 lagi kat sekolah.. Nanti adam besar sikit, boleh turunkan kat adam pulak. :)
Minggu lepas ibu pegi Ekspo Buku2 Islam dengan acik. Ibu teman acik cari buku dia. Sebab kat situ boleh guna baucer buku 1 Malaysia. :) Ada booth Bacalah Anakku. So, apa lagi ibu terus beli "Abu Ada Ayam". Lagu fonik Bahasa Melayu. Dah lama aisyah mintak. Memang suka betullah dengan Cd tu. Adam pun menyanyi jugak. Tapi adam ambik part yg belakang ja.. hehe Ibu belikan sekali posternya untuk lekat kat dinding bilik aisyah. Beli kat ekspo buku dapatlah murah sikit. Memang berbaloi. :P

Wednesday, March 21, 2012

Jahit Menjahit - Projek untuk Dapur..

Reactions: 
2 comments
Sarung bantal belum siap sepenuhnya, tapi tangan ni gatal pulak potong kain untuk langsir tingkap dapur. Dgn keazaman yg tinggi.. hahaha. jahit punya jahit.. 2-3 hari, akhirnya siaplah. Lagipun ada request dari cik abg. so, buatlah secantik yg mampu. bukan setakat 'melepaskan batuk di tangga' tau.. :P Cik abg komplen langsir lama xcukup panjang. so, org luar nampak kita kat dlm.. hehe memang pun sebab yg lama tu alter dari langsir sedia ada ja.. jom tgk langsir dapur baru ibu..

ni langsir lama.. xcukup panjang n lebar.. :(


Langsir baru.. lebih panjang. Lebar pun cukup. hehe.

Oleh kerana terlebih rajin.. sebagai bonus kepada diri sendiri :) ibu jahit skali alas peti sejuk punya .. 1st time buat ni. tak sangka menjadi. :p ibu gunakan kain lebihan langsir tadi. so, jadilah sedondon.. :)


Alas peti sejuk ku.... :)

Sunday, March 11, 2012

Aktiviti Jahit Menjahit

Reactions: 
0 comments
Hari ni ibu ambik EL sebab kena jaga aisyah yang diserang chicken pox. Xboleh la p sekolah nanti berjangkit plak dgn kawan2 lain. Adam xkena lagi. Tapi harap2 xkenalah sebab dah ambik suntikan vaksin. so, adam selamat dari virus chicken pox biasa. Kalau 'luar biasa' xdpt larilah... huhu

Adam ibu hantar taska, bagi teacher dia jaga. hehe. Time2 macam nilah ibu kena gunakan sepenuhnya. hari tu masa tok & wan Kubuq Panjang mai, kami p jakel. ibu beli la beberapa meter kain untuk buat sarung bantal. dapat yg murah. apa lagi. beli punya beli rasanya terlebih beli ni. untuk sarung bantal, satu jenis 3 meter. ibu ambik 3 jenis. ha.. ni dah jahit 4 helai termasuk utk aisyah ngan adam, jadi 6. guna 1 jenis ja.. xhabis pun ada lebih sikit lagi. emm memang terlebih dah ni..

Alang2 p jakel beli jugak 2 pasang kain untuk buat baju kurung.. nilah namanya tak tahan godaan.. huhu. nasib baik dah siap jahit 1 pasang. so, ada sepasang lagi belum potong. tunggulah dulu.. Sejak beli mesin jahit ni, ibu dah berjaya siapkan 2 pasang baju kurung.. 1 baju kurung pahang, 1 lg yg latest baju kurung pesak gantung.. xtau sangat jenis2 baju kurung ni.. kalau xsilap la itulah nama2nya... huhu paling best jahit yg pesak gantung. senang sikit.

Ibu bukannya pandai menjahit sgt. belajar sendiri2 ja. tengok contoh baju yg dah siap. bila dah siap & menjadi tu rasa best sgt. inilah hobi terbaru ibu.. menjahit. hehehe..

Kain2 yang dibeli di jakel untuk baju & sarung bantal.. huhu


Baju kurung siap dijahit... Gambar kecik tu jahitan kat tangan n bawah baju untuk org2 yg malas jahit tangan mcm ibu.. hehe


Bantal peluk aisyah & adam dengan sarung baru.. Kena buat sama sebijik kalau x berebut. :p

Sunday, March 4, 2012

Bacalah Anakku

Reactions: 
0 comments
Tahun ni Tadika Vonad mula mengajar baca dengan kaedah fonetik menggunakan Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku. Sebenarnya dah lama ibu beli siri bacaan tu, sejak aisyah umur 3 tahun lagi tapi aisyah xminat belajar lagi masa tu. Sejak bersekolah ni barulah nampak minat aisyah nak belajar. Alhamdulillah dah masuk buku 4. Ok la. Kat rumah nak belajar tu kena ikut mood dia. Selalunya masa nak tido tu, barulah aisyah nak baca. Ibu dah ngantuk dah.. huhu Adam pulak slalu jadi penyibuk.. emm cabaran betui. So, Aisyah ada 2 setlah siri bacaan Anakku ni. 1 kat rumah & 1 lagi kat sekolah.. Nanti adam besar sikit, boleh turunkan kat adam pulak. :)
Minggu lepas ibu pegi Ekspo Buku2 Islam dengan acik. Ibu teman acik cari buku dia. Sebab kat situ boleh guna baucer buku 1 Malaysia. :) Ada booth Bacalah Anakku. So, apa lagi ibu terus beli "Abu Ada Ayam". Lagu fonik Bahasa Melayu. Dah lama aisyah mintak. Memang suka betullah dengan Cd tu. Adam pun menyanyi jugak. Tapi adam ambik part yg belakang ja.. hehe Ibu belikan sekali posternya untuk lekat kat dinding bilik aisyah. Beli kat ekspo buku dapatlah murah sikit. Memang berbaloi. :P
 

Coretan Ibu Aisyah... Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template