Wednesday, September 21, 2011

Masak-masak : Puding Buah

0 comments
Salam....
2 Minggu lepas ofis ibu ada buat makan2 sikit. Makan pagi. Biasalah ada penaja. :) Selalu jugak makan ditaja kat sini. Syukur Alhamdulillah.. Moga Allah murahkan rezki penaja2 tu ye. 

Ibu saja ja buat ringan tulang, buat puding buah utk ofismate hari tu. 1 bungkus agar2 je. Dapat la dlm 30 pcs bekas kecik2 tu. Cukuplah tu, ofismate pun 7 org je termasuk bos.. Selebihnya abah boleh makan.. Resepi ni sangat simple. Kejap je dah siap.. hehe.. Rasa pun sedap...nyum nyum.. 

Sempat jugak snap beberapa pics masa buat puding ni.. :P

Menu makan pagi nasi lemak + lontong... Kat hujung kiri tu puding buah ibu.. :)

Thursday, September 8, 2011

Cerita Raya

1 comments
Salam..
Hari ni baru hari kedua ibu masuk ofis selepas bercuti pjg. Mood raya pun xhilang lg.. Raya thn ni samalah mcm thn2 sebelum. Kami sekeluarga beraya di Kedah. Penat tu xyah ceritalah. Asyik berulang alik Paya kerchut - Kubur Panjang. Tapi best raya tu tetap ada.. boleh jumpa mak, ayah, mertua, sedara mara. makan ketupat, kuih dan mcm2 makanan. Anak2 ibu boleh kumpul duit raya.. hehe murah rezki. Alhamdulillah.

Sebelum balik raya ibu bertungkus lumus jugak nak siapkan langsir utk sliding door rumah Tok Lehah. Maklumlah baru beli mesin jahit. Semangat berkobar2. Dah lama mengidam mesin jahit ni, baru sekarang tercapai hajat nak beli. hehe.. Akhirnya siap juga.. jahit simple jek. ukuran main agak2. bila siap pasang terlebih panjang.. huhu kena la lipat n jahit tangan kat bawah langsir tu.. lenguh jugak la. Dah ada mesin jahit ni, macam2 projek jahitan dok terbayang2 kat otak. Kain dah ada 3 pasang, nak try buat baju sendiri. Langsir pun plan nak jahit baru.. xtau la bila boleh stat projek ni.. harap2 aisyah ngan adam x kacau la..

Balik kg kali ni sempat belajar buat kek coklat dan puding buah. Kek coklat tu acik fatin punya resepi. Resepi internet. hehe memang sedap. Ramai yang puji. :P Puding pulak resepi Tok Dah. Memang best la.. balik sini nak try buat sendiri. Bahan2 puding dah beli, tunggu masa yang sesuai ja nk buat.

Oklah.. xboleh story pjg2.. ada keja nak siapkan. bYE..
"SELAMAT HARI RAYA.. MAAF ZAHIR BATIN"

 Gambar di pagi raya...

 Langsir baru Tok Lehah yang ibu jahit...

 Kek Coklat yang sedap...

Wednesday, September 21, 2011

Masak-masak : Puding Buah

Reactions: 
0 comments
Salam....
2 Minggu lepas ofis ibu ada buat makan2 sikit. Makan pagi. Biasalah ada penaja. :) Selalu jugak makan ditaja kat sini. Syukur Alhamdulillah.. Moga Allah murahkan rezki penaja2 tu ye. 

Ibu saja ja buat ringan tulang, buat puding buah utk ofismate hari tu. 1 bungkus agar2 je. Dapat la dlm 30 pcs bekas kecik2 tu. Cukuplah tu, ofismate pun 7 org je termasuk bos.. Selebihnya abah boleh makan.. Resepi ni sangat simple. Kejap je dah siap.. hehe.. Rasa pun sedap...nyum nyum.. 

Sempat jugak snap beberapa pics masa buat puding ni.. :P

Menu makan pagi nasi lemak + lontong... Kat hujung kiri tu puding buah ibu.. :)

Thursday, September 8, 2011

Cerita Raya

Reactions: 
1 comments
Salam..
Hari ni baru hari kedua ibu masuk ofis selepas bercuti pjg. Mood raya pun xhilang lg.. Raya thn ni samalah mcm thn2 sebelum. Kami sekeluarga beraya di Kedah. Penat tu xyah ceritalah. Asyik berulang alik Paya kerchut - Kubur Panjang. Tapi best raya tu tetap ada.. boleh jumpa mak, ayah, mertua, sedara mara. makan ketupat, kuih dan mcm2 makanan. Anak2 ibu boleh kumpul duit raya.. hehe murah rezki. Alhamdulillah.

Sebelum balik raya ibu bertungkus lumus jugak nak siapkan langsir utk sliding door rumah Tok Lehah. Maklumlah baru beli mesin jahit. Semangat berkobar2. Dah lama mengidam mesin jahit ni, baru sekarang tercapai hajat nak beli. hehe.. Akhirnya siap juga.. jahit simple jek. ukuran main agak2. bila siap pasang terlebih panjang.. huhu kena la lipat n jahit tangan kat bawah langsir tu.. lenguh jugak la. Dah ada mesin jahit ni, macam2 projek jahitan dok terbayang2 kat otak. Kain dah ada 3 pasang, nak try buat baju sendiri. Langsir pun plan nak jahit baru.. xtau la bila boleh stat projek ni.. harap2 aisyah ngan adam x kacau la..

Balik kg kali ni sempat belajar buat kek coklat dan puding buah. Kek coklat tu acik fatin punya resepi. Resepi internet. hehe memang sedap. Ramai yang puji. :P Puding pulak resepi Tok Dah. Memang best la.. balik sini nak try buat sendiri. Bahan2 puding dah beli, tunggu masa yang sesuai ja nk buat.

Oklah.. xboleh story pjg2.. ada keja nak siapkan. bYE..
"SELAMAT HARI RAYA.. MAAF ZAHIR BATIN"

 Gambar di pagi raya...

 Langsir baru Tok Lehah yang ibu jahit...

 Kek Coklat yang sedap...
 

Coretan Ibu Aisyah... Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template